Miten kaukolämpö toimii? 

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto, ja sen toimitusvarmuus on lähes sataprosenttinen. Mutta miten kaukolämpö toimii? 

Kaukolämpö on suosittu lämmitysmuoto etenkin kaupungeissa ja taajamissa, sillä kaukolämpö on sitä taloudellisempaa, mitä tiheämmin rakennettu alue on. Kaukolämpö sopii kaikenlaisiin kiinteistöihin, olipa kyseessä sitten kerros-, rivi- tai omakotitalo tai jokin muu rakennus. 

Kaukolämmön toimintaperiaate on hyvin energiatehokas, ja siksi se onkin erinomainen lämmitysmuoto kaikkiin kiinteistöihin. 

Miten kaukolämpö toimii käytännössä? 

Kaukolämpöä tuotetaan sähköä ja lämpöä tuottavissa voimalaitoksissa tai lämpökeskuksissa – Ilmajoen Lämmön tapauksessa kaukolämpö tulee emoyhtiömme Kurikan Energia Oy:n tuotantolaitoksilta. 

Kaukolämmön toiminta perustuu veden kiertoon: kaukolämpö ohjataan kuumana vetenä asiakkaan omaan lämmönjakokeskukseen, joka asennetaan ennen kaukolämpöverkostoon liittymistä. Asiakkaan lämmönjakokeskus luovuttaa lämpöä kiinteistön lämmönjakolaitteisiin, kuten pattereihin ja lattialämmitysverkostoon sekä kiinteistön käyttöveden lämmittämiseen. Jäähtynyt vesi taas palaa takaisin tuotantolaitokseen, jossa se lämmitetään uudelleen ja ohjataan edelleen lämmitettäviin kiinteistöihin. Kaukolämpöverkoston vesi värjätään vihreäksi, jotta mahdollisissa vuoto- tai muissa ongelmatilanteissa kaukolämpövesi on helppo paikantaa. 

Kaukolämmön polttoaineena voidaan käyttää esimerkiksi puusta tuotettua biomassaa, maakaasua, turvetta, kivihiiltä, öljyä tai biokaasua. Koska kaukolämpö ei ole sidottu ainoastaan yhteen energiantuotantomuotoon, voi sen avulla tehdä helposti ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja hyödyntää aina uusia, ekologisia energiamuotoja. Kaukolämmön tuotannossa hyödynnetäänkin yhä enenevissä määrin uusiutuvia polttoaineita sekä hukkalämpöä. 

Mitä kaukolämpöön liittyminen vaatii? 

Mikäli haluat liittyä kaukolämpöverkostoon, ota meihin yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla. Ennen kaukolämpöverkostoon liittymistä kiinteistöön on hankittava kaukolämmönjakokeskus, jonka hankkiminen ja asentaminen onnistuu kätevästi Ilmajoen Lämmön kautta. Kun otat vielä lisäksi käyttöösi Astetta Parempi -palvelun, me huolehdimme säännöllisesti laitteistosi ylläpidosta, huolloista sekä mahdollisista uusimisista. Kaukolämpöön liittyminen sekä tarvittavien laitteistojen ylläpitäminen onkin kauttamme hyvin helppoa ja vaivatonta. Astetta Älykkäämpi -palvelumme taas auttaa ennakoimaan ja torjumaan pahimpia kulutuspiikkejä tekoälyn avulla, auttaen pienentämään energiankulutusta jopa 10 %. 

Kaiken kaikkiaan kaukolämpö on paitsi ympäristöystävällinen ja energiatehokas, myös luotettava tapa lämmittää kotia ja muita kiinteistöjä. Erinomaisen toimitusvarmuuden ansiosta kaukolämpöasiakas onkin keskimäärin vain n. 1–2 tuntia vuodessa ilman lämmöntoimitusta.  

Kiinnostaako kaukolämpöön liittyminen tai mietityttääkö, miten kaukolämpö toimii juuri sinun tarpeisiisi? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!