Kaukolämpö – edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto

Kaukolämpö sopii mihin tahansa rakennuksiin, olipa kyseessä sitten kerros-, rivi- tai omakotitalo, toimistorakennus tai teollisuuden laitos. Mutta miksi kaukolämpö kannattaa? 

Varsinkin kovilla pakkasilla energiankulutus on kovilla, ja laskut ovat sen mukaiset. Kaukolämpö on kuitenkin edullinen ja ympäristöystävällinen tapa pitää kodin tilat ja käyttövedet lämpiminä myös talven kylmimmillä keleillä. Ympäristöystävällinen kaukolämpö onkin Suomen yleisin lämmitysmuoto kaupungeissa ja taajamissa. Lue alta kaikki kaukolämmön edut! 

Mitä on kaukolämpö? 

Kaukolämpöä siirretään asiakkaille kaukolämpöverkossa kuuman veden muodossa. Vesi ohjautuu asiakkaan rakennuksessa olevaan lämmönjakelukeskukseen, josta se siirtyy edelleen erilaisiin lämmönjakolaitteisiin, kuten pattereihin ja lattialämmitysverkostoon. Kun vesi on jäähtynyt, se kulkee paluujohdossa takaisin tuotantolaitokseen, jossa se lämmitetään uudelleen. 

Kaukolämpö ei ole sidottu vain yhteen energiantuotantomuotoon, ja siksi se mahdollistaakin aina uusien energiantuotantomuotojen hyödyntämisen. Näin ollen kaukolämpö pysyy aina ympäristöystävällisenä ja nykyaikaisena vaihtoehtona. 

Kaukolämmön edut 

Kaukolämmöllä on useita etuja verrattuna esimerkiksi maakaasu-, sähkö- tai öljylämmitykseen. Kotitalouksien lisäksi myös suurin osa Suomen julkisista ja liikerakennuksista lämmitetään kaukolämmöllä. 

Kaukolämmöllä on mm. seuraavia etuja: 

Vaivattomuus.  
Kun liityt kaukolämpöverkkoon, sinun ei tarvitse huolehtia mistään – toisin kuin vaikkapa öljy- ja maakaasulämmityslaitteiden osalta, jolloin laitteistoista on pidettävä huolta itse. Ilmajoen Lämpö hoitaa luotettavasti kaukolämmön kotiisi niin, että sinun tehtäväksesi jää ainoastaan nauttia kotisi lämmöstä. Pienellä kuukausimaksulla huolehdimme myös lämmönjakohuoneesi laitteiston huollosta, korjauksista, uusimisista ja vuositarkastuksista.  

Ympäristöystävällisyys.  
Esimerkiksi öljylämmitys on huomattavasti kalliimpi ja ympäristölle haitallisempi lämmitysvaihtoehto kuin kaukolämpö. Siinä, missä öljy loppuu maapallolta ennen pitkää, kaukolämpö pystyy hyödyntämään mitä tahansa energiantuotantomuotoa biomassasta turpeeseen ja kaikkea siltä väliltä. 

Ilmajoen Lämpö hankkii asiakkailleen toimitettavan lämmön emoyhtiönsä Kurikan Energian tuotantolaitoksilta, jossa panostetaan vastuullisesti tuotettuihin energiamuotoihin. 

Toimitusvarmuus. 
Suomessa kaukolämmön toimitusvarmuus on erittäin hyvä – Energiateollisuus ry:n mukaan kaukolämmön toimitusvarmuus onkin lähes 100 %.  Suurin osa kaukolämpöä käyttävistä asiakkaista ei koe vuoden sisällä lainkaan keskeytyksiä kaukolämpöjakelussa.  

Tilaa säästävät laitteet.  
Kaukolämpölaitteet ovat pienikokoisia, joten ne eivät vie juurikaan tilaa asiakkaan rakennuksessa. Lisäksi laitteet ovat pitkäikäisiä ja helppohoitoisia. Sen sijaan esimerkiksi maakaasulaitteiden asentaminen vaatii usein isojakin muutostöitä. 

Edullisuus.  
Siinä, missä esimerkiksi suora sähkölämmitys on helppo ja yksinkertainen tapa lämmittää rakennus, se voi olla kuitenkin kalliimpi kuin kaukolämpö. Vaikka sähkölämmityksen alkukustannukset ovat edullisemmat, säästyneet rahat kuluvat nopeasti lämmityskuluihin. Siksi kaukolämpö on pidemmällä aikavälillä järkevämpi ratkaisu rakennuksen lämmitysjärjestelmäksi, ja usein kaukolämpö on sitä edullisempaa, mitä tiheämmin asuttu taajama on. 

Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!