Helpot energiansäästövinkit säästävät jopa satoja euroja vuodessa

Talven pakkaskeleillä on hyvä hetki pohtia omaa energiankulutustaan. Etenkin lämmitys ja lämpimän veden käyttö kuluttavat paljon energiaa, mutta jo pienillä teoilla voi saada aikaan isoja säästöjä. 

Yksinkertaiset energiansäästövinkit auttavat vähentämään energiankulutusta ilman, että asumismukavuudesta täytyy tinkiä. Kun pienet muutokset otetaan vähitellen osaksi arkea, muuttuvat ne ennen pitkää itsestään selviksi rutiineiksi. 

Kodin energiankulutukseen vaikuttavat monet eri seikat, kuten asunnon koko, ikä ja kunto, asukkaiden lukumäärä sekä sähkölaitteiden ikä ja kunto. Myös sähkölaitteiden määrä ja niiden käyttötottumukset ovat oleellisia energian säästämisen kannalta. 

Kotitalouksien kaksi merkittävintä energiankulutuskohdetta ovat lämmitys ja lämpimän veden käyttö, joihin kuluu jopa kaksi kolmasosaa kodin energiankäytöstä.  

Energian säästäminen lähtee toimivista laitteista 

Parhaatkaan energiansäästövinkit eivät toimi, mikäli lämmitysverkko ei ole kunnossa. Epätasapainoinen lämmitysverkko aiheuttaa huonelämpötilojen vaihteluita, mikä taas tuhlaa energiaa turhaan. 

Lämmönsiirtimien ja muiden lämmönjakolaitteiden säännöllinen huolto onkin ensisijaisen tärkeää, jotta laitteiden energiatehokkuus säilyy parhaana mahdollisena. Vaivattomin tapa huolehtia laitteiden kunnosta on hyödyntää Kurikan Kaukolämmön Astetta Parempi -palvelua, johon sisältyvät lämmönjakohuoneen laitteiden toiminnan jatkuva seuranta, huollot ja korjaukset sekä tarvittaessa laitteiston uusiminen. Palvelu toimii kuukausimaksulla ja se sisältää myös vuosittaisen tarkastuksen paikan päällä. 

Arjen helpot energiansäästövinkit 

Energian ja veden kulutusta kannattaa tarkkailla silloin tällöin kulutusmittarilla, jonka pystyy lainaamaan Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueen energianeuvojana toimivalta Thermopolis Oy:lta. Energiaviraston rahoittama energianeuvonta on tarkoitettu niin pk-yrityksille, kuluttajille kuin kunnillekin, ja sitä kautta on mahdollista saada tietoa myös mm. energiatehokkuuden parantamisesta ja kuluttajien energian käytöstä. 

Energian säästäminen onnistuu kotitalouksissa monin eri keinoin: 

  • Pidä huonelämpö matalalla. Jo yhden asteen huonelämpötilan pudotus kaukolämpökodissa vastaa noin viiden prosentin pienennystä energiankulutuksessa. Sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20–22 astetta, kun taas makuuhuoneisiin riittää hieman viileämpi, 18–20 asteen lämpötila. Matkoille lähtiessä on hyvä laskea lämpötilaa entisestään. Pidä aina myös huolta siitä, ettei huonekaluja tai verhoja ole pattereiden edessä, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään vapaasti. 
  • Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti. Ristituuletus on helppo ja energiatehokas tapa tuulettaa asunto: avaa eri korkeudella sijaitsevia ikkunoita ja tuuletusluukkuja eri puolilta taloa ja pidä ovia muutama minuutti auki sekä ylä- että alakerrasta. Kun tuuletat kylmällä ilmalla, varmista ettei lämpöä tuottavia laitteita ole päällä. 
  • Tarkista, että ikkunat ja ovet ovat riittävän tiiviit. Kylmällä ilmalla voi selvästi huomata vedon huonosti tiivistetyistä ikkunoista ja ovista. Lämpimämmälläkin ilmalla tiiviyden voi tarkistaa helposti pintalämpömittarin avulla. 
  • Vaihda kodin lamput led-lamppuihin. Led-lamppujen energiankulutus on jopa 20 % pienempi kuin halogeenilamppujen. 
  • Uusi vanhat sähkölaitteet. Esimerkiksi vanhat kuvaputki- ja plasmatelevisiot kuluttavat enemmän energiaa kuin led-televisiot, joten niiden vaihtamista uusiin kannattaa harkita. 
  • Toimi fiksusti suihkussa ja saunassa. Kun asunnon jokainen asukas lyhentää suihkussa oloaikaa jo muutamalla minuutilla, vaikuttaa se vuositasolla jo huomattavasti energiankulutukseen. Myös kylpyhuoneiden lattialämmitystä kannattaa laskea silloin, kun kylpyhuone ei ole käytössä. Sauna voi olla varsinainen energiasyöppö, ja siksi sinne on hyvä mennä heti, kun se on lämmin. Lämpö kestää saunassa pitkään, joten viimeisten löylyjen aikana saunan voi hyvin jo ottaa pois päältä.  
  • Ota käyttöön tekoälypohjainen lämmönohjaus. Energian säästäminen helpottuu huomattavasti Kurikan Kaukolämmön tekoälypohjaisen lämmönohjauksen avulla, joka voi pienentää energiankulutusta jopa 10 %. Järjestelmä mittaa jatkuvasti huonelämpötilaa ja ilmankosteutta ja tasaa kulutuspiikit huomaamatta: kun vaikkapa lämpimän veden kulutus hetkellisesti nousee, järjestelmä vähentää huoneiston lämmitystä kulutuspiikin ajaksi. Muutos on niin pieni, ettei sitä ehdi huomata, mutta se tasaa tehokkaasti kulutuksen nousun.  

Energiansäästövinkit on helppo ujuttaa mukaan arkeen, olipa asumismuotona mikä tahansa. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla: lähde liikkeelle pienistä muutoksista ja lisää säästötoimenpiteitä vähitellen. Lopulta huomaat, että energian säästäminen tulee kuin itsestään ja säästät tuntuvia summia vuodessa.